Гимнастика за бебчета от 1 до 6 месеца

img_5261.jpgНаскоро четох в bg-mamma дискусия дали гимнастиката за бебета е полезна и дали се препоръчва. Разбрах, че има различни мнения по този въпрос; че има майки, които са правили гимнастика и други, които не са - по различни причини; че има бебета, които харесват гимнастиката и други, които не им е приятно да правят упражнения (не е ли така и с нас, възрастните?).

Поразрових се малко повече и прочетох, че гимнастиката подобрява работата на дихателната и сърдечно-съдовата система на бебето, стимулира развитието на нервната система, сетивните органи и опорно-двигателния апарат. Повишава емоционалния тонус на детето и защитните сили на организма му.
Ние с моето бебче правим заедно гимнастика. Но не написаното по-горе ме убеди да я правя. Убеди ме самата Ева, моята дъщеря. За нея това е една игра, на която тя искрено се радва и в която активно участва. Това е още едно нещо, което правим заедно. И двете много се забавляваме, много се смеем, пеем си за фон. Това са прекрасни минути.

Направих консултация с ортопед и педиатър - те ме увериха, че гимнастиката може само да бъде полезна за моето бебче, а и за отношенията ми с него. Дадоха ми няколко указания, защото правилното изпълнение на движенията е изключително важно.

Реших да ви покажа колко сме щастливи, докато правим гимнастика. Така може би повече майки ще преодоляват мързела и ще играят с децата си тази полезна “игра”.

Има някои неща, свързани с бебешката гимнастика, които трябва да бъдат спазвани:

 • бебето да е навършило поне месец и половина и да тежи не по-малко от 4 кг;
 • стаята да е добре проветрена и отоплена (21-23 градуса); бебето може да е съблечено или леко облечено;
 • да е минал час/час и половина от последното хранене;
 • упражненията се правят само ако носят удоволствие на бебето.

А ето и самите упражнения:

До навършване на 2 месеца:

Поставяне на бебето по корем

Първоначално бебето се поставя за по няколко секунди, времето постепенно се увеличава. Наблюдавайте детето и когато се умори, го обърнете.

Рефлекторно пълзене по Бауер

img_5263.jpgБебето е поставено по корем, свийте крачетата и с една или две ръце подпрете стъпалата. Детето се отблъсква, придвижвайки се напред. С това упражнение се започва, когато бебето се задържа малко по-дълго по корем.

 

При навършване на 2 месеца се добавят:

Пасивна гимнастика с ръце

img_5295.jpg img_5296.jpg

 

Ръчичките на бебчето се хващат и кръстосват пред гърдите, след това се повдигат и разтварят встрани. Прави се с честотата на дишане.

 

Велосипедист

img_5290.jpgДетето е по гръб, крачетата се хващат за стъпалата, сгъват се и се разгъват, сякаш върти педалите на велосипед. При това упражнение аз пея на Ева една от любимите й песнички: “Водно колело” :-)

 

Тупаница

img_5292.jpgКрачетата отново се хващат, но се допират последователно до пода, имитирайки тропане.

 

При навършване на 3 месеца се добавят:

Сгъване на краката с изправени коленни стави

img_5293.jpg Крачетата на бебето се хващат за коленете и се повдигат нагоре, като коленните стави се придържат изправени.

 

Повдигане на краката от коремно положение

img_5286.jpgОт коремно положение, с едната ръка леко се притискат раменете надолу към пода, а с другата стъпалата се повдигат нагоре.

 

Повдигане на раменете и гърдите от коремно положение

img_5287.jpgОтново от коремно положение, с едната ръка се притиска седалището надолу, а с другата детето се подхваща през гърдите и се повдига нагоре.

 

Плувец

img_5264.jpgС едната ръка бебeто се хваща през гърдите, а с другата - за стъпалата. Така то се вдига от пода, като целта е да си извие главата нагоре.

 

Обръщане от гръб по корем с помощ

img_5265.jpgДетето се хваща за едното стъпало и за противоположната ръка, за да му се помогне да се обърне по корем. Отначало то ще остава с едната ръка под тялото и ще трябва да му се помага и за нея. Впоследствие само ще поставя ръчичките си отпред.

 

При навършване на 4 месеца се добавят:

Кръгови движения с ръце

img_5297.jpg img_5298.jpg

 

Ръцете се движат в кръг едновременно от раменните стави.

Обръщането от гръб по корем става с помощ, но се хващат само краката. Постепенно бебчето започва и само да се обръща.

Бебето започва да се обръща от корем по гръб.

При навършване на 5 месеца се добавят:

Бебето започва да се опитва да пълзи. Първоначално се движи назад, докато координира движенията си.

Мост

img_5289.jpgОт положение по гръб се хващат стъпалата на бебето така, че да останат залепени за пода. С другата ръка се подхваща през кръста и се повдига нагоре. Главата се отпуска назад. Задържа се за малко в това положение.

 

Отвеждане плещи назад

img_5288.jpgБебчо е по корем, ръцете се свиват в лактите, така свити се хващат и се извиват внимателно назад и нагоре, за да се приближат плешките една към друга.

 

Количка

img_5309.jpgБебето е по корем, опряно на длани, хващат се краката и тялото се повдига от пода. Първоначално с едната ръка се помага на бебето да се задържи, докато добие навика да се подпира само на ръце.

 

Трябва да кажа, че съм чела и за други упражнения, като танцуване, придържане на детето право, стъпило на земята, изправяне от легнало по гръб до седнало положение и др. Ортопедът ми обясни, че такива упражнения, които помагат на детето да стои право или да сяда преждевременно не се препоръчват, защото на тази възраст развитието на мускулите изпреварва това на ставите. Не бива детето да се поощрява да седи или да стои преди то само (или по-точно ставите му) да са готови за това. Има риск да се изкривят непоправимо крачетата или да се получи луксация (изскачане на тазобедрената става).

Надявам се и вие като нас с Ева да се забавлявате така добре, докато правите гимнастика.

В статията са използвани материали от www.bg-mamma.com

Категории: Гимнастика за бебчета, Упражнения нагледно

Прочетете още:

51 коментара по “Гимнастика за бебчета от 1 до 6 месеца”

 1. 1

  Милички мои сладки, много, много ме зарадвахте. Целувки и прегръдки от мен. Как ми се иска да ви нагушкам и намачкам!!! Поздрави, слънчица мили!!!

 2. 2

  sladurana! :)))))
  i kolko e sysredotochena samo v izpylnenieto na uprajneniata! bravo!!! :*

 3. 3

  Strahotni ste:))))
  I mnogo mnogo polezni za mami na malki bebcheta!Celuvki ot nas!

 4. 4

  Браво, браво на моите хубавици! Много много гушки и целувки!

 5. 5

  Еха ,страхотни сте! Сайтът също е много хубав.

 6. 6

  Благодаря :-)

 7. 7

  Страхотни сте.Много благодаря за нагледно обяснените и много добре отсяти упражнения

 8. 8

  Много благодаря за показаните упражнения.Ние сме вече на 4 месеца и до сега не знаех какви упражнения да правим.якои от показаните съм ги налучкала.

 9. 9

  mnogo, mnogo blagodarya! mnogo ni e polezna!

 10. 10

  Изключително полезна информация-много благодаря!

 11. 11

  Да определено на бебетата трябва да им се прави гимнастика. Във всички книги я препоръчват. Много внимателно и ежедневно. Детенцето е много следко, като всички деца.

 12. 12

  Ха! Още една Поли ;-)
  Която ще помоля да изписва и фамилията си, за да не я бъркат с мен.

 13. 13

  Много сладурска статийка, въпреки че ние си ги правим отдавна, имах нужда да допълня с някой други, че на бебка й омръзнаха все едни и същи. Много благодаря.

 14. 14

  Здравей,много хубаво показани са всички упражнения.Стархотен сайт.
  Имам едно? В някои книги намерих и упражнение наречено танцуване.Ти не го споменаваш,да не би да не е полезно.Става ? за изправено положение ,в което детето имитира стъпване.
  благодаря ти предварително.

 15. 15

  Благодаря ти за хубавите думи.
  Да, виждала съм го това упражнение, за което говориш. Не съм го показала, защото смятам, че много лесно майката може да отпусне бебето с тежестта му върху крачетата - а това, според моя ортопед е много противопоказно и опасно (луксация). Затова реших да не го показвам. Лично аз съм се въздържала от правенето на това упражнение.

 16. 16

  мерси за бързия отговор.а по колко пъти се повтарят упражненията?

 17. 17

  Докато на бебето му е приятно. Ако е като Ева и би се чувствало добре дори ако гимнастиката продължава цял ден, то повторенията са между 8 и 10.

 18. 18

  Благодаря ви за прекрасните упражнения!Аз правя някои от тях с моята 5 и половина-месeчна дъщеричка(скоро ще навърши и 6 месеца)!Аз я слагам вече да сяда,облегната на възглавници или на мен.Бихте ли ми показали упражнения за заздравяване на грабначния стълб,за лазене и т.н.Пробва се и да стои права ,уловена за мен!Но педиатъра не ни разрешава !Кькво да правя?

 19. 19

  Мисля, че за гръбнака ще помогнат повдигането на краката и на раменете и гърдите от коремно положение, но най-вече упражнението плувец. За лазене няма упражнение - поставяе бебето на пода по корем и то само ще започне да се изправя на ръчички и крачета, ще лази назад и в кръг, докато накрая не започне истински да лази напред. Имайте предвид, все пак, че не всички бебета лазят. Колкото до изправянето - рано е още. Не само гръбнака, но и ставите и мускулчетата на краката не са заякнали достатъчно. Не я оставяйте да стои права.

 20. 20

  Супер сте!
  Много ми харесват упражненията. Още днес ще добавя на бебка тези, който научих от тук!Да го раздввижа повечко детето.

  И ние много се забавляваме докато правим гимнастика :)

 21. 21

  Много е хубаво,че ни показахте тази гимнастика!Благодарим и ние!а може ли да покажете малко упражнения от 6 до 12 месеца?

 22. 22

  Ева вече е доста голяма и ще бъде трудно да покажем. Но от 6-ия месец нататък бебето започва да се учи да пълзи, след това да се изправя и става все по-активно. Затова му помага тази гимнастика. Когато то само стане подвижно, то само започва да прави “упражнения” за нужните му мускули. Можете да продължите с тези упражнения и след 6-ия месец. Но когато бебето започне да пълзи, вече няма да му е интересно да прави гимнастика с вас. Поне при нас беше така :-)

 23. 23

  Поли!Благодаря за отговор!нашата госпожичка е почти на 6 месеца и е страшно подвижна,краката й непрекъснато в движение,като че ли иска да стане и да тича!иначе спи по коремче и отдавна прекрасно държи главичката и се завъртва по корем почти на 360 градуса.Гимнастика правим от 2-месечна възраст.

 24. 24

  Mnogo vi blagodarq 4e ima takava statiq za gimastika na mnogo maiki pomognahte!Blagodarq vi:)

 25. 25

  Много ви благодаря.Чудесни упражнения.

 26. 26

  благодаря ви за упражненията.Ние вече сме на 5 месеца и много ни помагат още от 2 месец.

 27. 27

  zdr.naistina strahotni ste az gi pravi sa6tite uprajneniia no bez da znam ,za6toto niama nikoi koito da mi pomaga nie sme v UK-LONDON no kato vidah yprajneniata mi stana po -iasno blagodariavi mnogo thanks .Mama na EDIS !

 28. 28

  strahotno :D :P :D

 29. 29

  Браво,Поля много ми харесва как си го направила…Аз ходих на курс за бременни и там имаше специална лекция за гимнастиката и масажите на бебчетата.Да права си - наистина упражненията за бебета са полезни,даже много важни.С теб се познаваме от студентските години.Прати много специални поздрави на Даниела,ако все още се виждате!
  Много сладка и красива дъщеричка имаш.Поздравления!

 30. 30

  Благодаря :-)
  Поздравите са предадени :-)

 31. 31

  tezi uprajneniq sa mnogo polezni blagodarq za informaciqta nujna e na vse o6te neopitni maiki az sum edna ot tqh s beb4o ve4e 6te pravim gimnastika

 32. 32

  mnogo vi blagodarim ,nau4ihme niakoi novi uprajnenia ot vas.Mnogo ste sladki i dvete.

 33. 33

  Здрасти, първо да кажа, че аз безпрекусловно изпълнявам упражненията, които си дала с моето бебе :) Аз по принцип съм си така, като си харесам и си го следвам. Надявам се информацията да е достоверна и сигурна - от днес включихме и последните 3 упражнения, малко не ни се получават още, ама и това ще стане :) Мерси наистина. Успех във всяко начинание.

 34. 34

  Милена, бъди сигурна, че информацията е ок. :-) Моята Ева много се забавялваше с упражненияат и по мои наблюдения й се отразяваха много добре. Не се тревожи, че не се получават упражненията, постепенно и това ще стане.

 35. 35

  С риск да стана досадна, днес бяхме на консултация и педиатърката отново ни каза, че е рано за мост (в случая) предния път ни беше казала, че е рано за колелото. Александър е на 5 месеца и още не го слагам нито да сяда, нито да си стъпва с опора на крачетата. Въпросът ми е дали упражнението мост цели да развива мускулите на гърба, за да улесни сядането или първо трябва да почне да сяда и тогава да прави мост? Същото важи и за количката, защото пак според педиатърката, не са му достатъчно укрепнали мускулите на гърба и гръбначния стълб. Иначе си държи главата стабилна, по корем се изправя с опънати ръчички и се оглежда, аз му казвам бебе-еталон :) А за забавлението е ясно - имам чувството, че ме вика да започваме - ритайки интензивно и махайки с ръчички :) Мерси за времето, което отделяш :)

 36. 36

  С моста се цели разтягане на гръбанчния стълб. Когато ние правехме мост и количка, Ева също не сядаше, това стана след навършване на 6 месеца и може би и малко по-нататък.
  Указаните в статията навършени месеци са ориентировъчни. Това е винаги така. Всяко бебе е различно и се развива по свой индивидуален ритъм. Щом не се справя с тези упражнения, не го пришпорвай. След една седмица опитай пак, внимателно, докато започнат да се получават нещата. Обикновено бебетата сами показват кога са готови да направят нещо и кога не.
  Успех и весели спортни занимания. Можеш и да опиташ ти да правиш гимнастика с бебето. ползваш

 37. 37

  Ооооо много мерси за линка за гимнастиката за мен :) Имам нужда, а тя изглежда приятно, утре ще пробвам :) Всъщност той много се смее като правим мост и мисля, че долу-горе добре ни се получава. Ще пробвам скоро пак и количка, мерси наистина, вие сте страхотни :)

 38. 38

  Всички тези упражнения ми ги е показвала педиатърката на големият ми син,който е на 9години. Доста от нещата бях позабравила и най вече кое в кой месец се прави за което вие много ми помогнахте.От опит ви съветвам, правете ги редовно-така спомагате за правилното развитие на опорно-двигателната му система, а и му доставяте удоволствие. За съжаление “педиатърката” на малкият ми син и хабер си няма за тези неща.

 39. 39

  Знам,че темата е гимнастика за мъничета,но все пак ще питам: а мама как по-лесно и бързо да свали натрупаните килограми и пухкавият корем,останал след раждането?

 40. 40

  Разгледай категорията За бъдещи и настоящи майки - там има доста добри идеи, дори и за гимнастика с бебето.

 41. 41

  Благодаря за бързият отговор и дано ми помогне,защото минаха 3 месеца от както родих,а корема не се прибира и качвам килограми.

 42. 42

  blagodarim za uprajneniyata

 43. 43

  […] Pavlina (Poli) has found the answer for you. She is a mother, a blogger and a professional instructor in gymnastics for pregnant, aerobics, callanetics and pilates.  In her blog, Poli shows in photos a step-by-step baby gymnastics lesson for babies aged 1-6 months. […]

 44. 44

  To4no taka trqbva da se davat saveti-s nagledni primeri,taka naistina se vijda 4e znaesh za kakvo govorish.V dosta ot forumite ima izkazani mneniq koe kak se pravi,no nakraq vinagi zavarshvat s dumite ,,ne sam mnogo sigurna,, ili ,,po dobre se konsultiraite s lekar,,.Ne vijdam smisal horata, dori i da imat jelanie da pomognat,da davat savet za neshta, za koito samo sa 4uvali,no ne i izpitali.Zatova blagodarq ,za iz4erpatelnite saveti.

 45. 45

  Много ми харесват упражненията. Благодар Ви за подробната информация придружена със снимков материал. Още от днес ще започна да правя упражненията с моята дъщеря, която е на 4 месеца. Нашия репертоар беше доста беден на упражнения, поради причината, че не зная какви точно да са те.
  Отново Ви поздравявам за полезната информация!

 46. 46

  bravo i nie pravim,no vse pla4e

 47. 47

  daite savet za nadavane na beb4o

 48. 48

  Много полезна статия ;) Аз имам един малко страничен въпрос - как се нарича това.. ам като басейнче.. върху което правите гимастиката и от къде може да се купи (виждам че поста е доста стар, но все пак.. :) )

 49. 49

  Това се нарича активна гимнастика. В случая е с надуваем бордюр. Не си спомням от къде го купих навремето.

 50. 50

  zdraveite iskam da vi popitam i nqkoi ako znae neka me informira nie sme na 11 meseca i mnogo 4esto zabelqzvam na maikata kra4etata kak i pukat dali e normalno tova jpito mi kaza 4e ni6to i nqmalo no men me pritesnqva tozi fakt,blagodarq vi

 51. 51

  bojanka, и при нас беше така, но ортопеда каза, че е нормално. Дори ни обясняваше защо се получава така, но аз не запомних напълно.

Добавяне на коментар


Ако искате да се абонирате без да изпращате коментар: